10.11.2014

Kuukauden nuotti - marraskuu: Pop Country & Folk

Kuva: F-Kustannus
Pop Country & Folk : kitaralauluja. Toim. Miika Snåre ja Ari Leskelä (F-Kustannus, 2014)

Perusasiat eivät mene koskaan pois muodista, joten pohjoisamerikkalaiseen juurimusiikin kulttuuriin perustuva sävelkokoelma on edelleen ajankohtainen vaikka käsillä olevat kappaleet eivät juuri ensimmäistä kertaa nuottina ilmestykään. Päinvastoin, moni biiseistä on ollut saatavilla jo hyvän aikaa ellei suorastaan puolen vuosisadan ajan.

Tämän kirjan juju on se että kokoelma on toimitettu ja sovitettu suomalaisiin oloihin, aikoinaan suosittujen suomenkielisten coverversioiden sanat ovat mukana englanninkielisten alkuperäistekstien kanssa ja valikoimaa on myös täydennetty teemaan sopivilla mutta kokonaan kotimaista tuotantoa olevilla kappaleilla.

Punainen lanka säilyy hyvin läpi koko laulukirjan, vaikka country- ja folkpohjaisen populaarimusiikin määre on tulkittu melko väljästi. Ajallisesti skaala ulottuu 60-luvulta aina tähän päivään asti. Nuotinnos on melko yksinkertainen tyyliin melodia nuottina + sointumerkit, mutta kitaristien iloksi kirjassa on lukuisia komppiesimerkkejä ja ohjeita tyylinmukaiseen säestykseen. Varsinainen country- tai folk-kitaran opas tämä ei ole mutta alkuun pääsee näinkin, toisaalta vapaan säestyksen metodilla kappaleita voi soitella myös vaikka pianolla ja alkuperäislevytyksenkin voi monesti laittaa taustalle malliksi koska sävellajit on pyritty säilyttämään ennallaan. Nykyaikaan sopivasti kirjaan liittyy myös Spotify-soittolista.

Kiitokset siis toimittajille Miika Snåre ja Ari Leskelä, tässä kirjassa on ideaa!

Saatavuus Ratamo-kirjastoissa: Pop Country & Folk

Kustantajan Facebook-sivu: https://www.facebook.com/fkustannus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti