26.11.2013

Peter Holtslag ja Oxfordin nokkahuilut

Awakening princesses (Aeolus-music.com)
Holtslag, Peter: Awakening princesses : Peter Holtslag plays 18th-century recorders from the Bate Collection, Oxford (Aeolus, 2012)

Peter Holtslag: nokkahuilut, Elizabeth Kenny: teorbi, Rainer Zipperling: viola da gamba ja sello, Carsten Lohff: cembalo

Oletko koskaan miettinyt, miltä 1700-luvun musiikki aikoinaan oikeastaan kuulostikaan? Täyttä varmuutta asiasta ei voi enää saada, mutta hollantilaisen huilistin Peter Holtslagin museolevy on maino kurkistus siihen millaista se olisi ainakin voinut joskus olla. Levytyksessä käytetyt nokkahuilut ovat kaikki aitoja lontoolaisia, 1700-luvulta peräisin olevia museosoittimia Oxfordin Bate-kokoelmasta, ja mukana olevat sävellykset on tarkasti valittu  maantieteellisesti ja ajankohdan mukaan siten, ettei ole lainkaan mahdotonta että näillä samoilla soittimilla olisi tapailtu näitä samoja säveliä jo kolmisen sataa vuotta sitten aikaisemmin.

Paras asia levyllä on kuitenkin se, että tästä museoaspektista ei tarvitse oikeastaan edes välittää koska kuultava musiikki ei ole vanhentunut tai menettänyt merkitystään tippaakaan, vaan kuulostaa täysin relevantilta, raikkaalta ja elinvoimaiselta.  Tietysti asiat ovat sikäli muuttuneet että oman aikansa Pitbullit ja David Guettat eli 1700-luvun tanssi- ja viihdemusiikki on tämän päivän korvin kuultuna sitä samaa barokkia, mutta Holtslag ystävineen paneutuu kaikkiin teoksiin samalla tarkkuudella ja rakkaudella säveltäjästä riippumatta.

Lähde sinäkin musiikilliselle aikamatkalle 1600-luvun Englantiin!

Saatavuus Ratamo-kirjastoissa: Peter Holtslag: Awakening princesses CD-levy

Oxford university Bate Collection


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti