5.3.2012

Seitsemänkymppisiä suuruuksia

Maaliskuussa on kulunut 70 vuotta amerikkalaismuusikoiden Aretha Franklinin ja Lou Reedin syntymistä. He ovat samanikäisiä ja työskennelleet samaan aikaan samassa maassa ja ovat populaarimusiikin tunnetuimpien artistien joukossa, mutta muita yhtymäkohtia heillä ei oikeastaan olekaan. Tyystin tosistaan poikkeavat lähtökohdat ja musiikkityylien erot ovat pitäneet heidät erillisillä urilla, joilla heistä on tullut omanlaisiaan klassikoita.

Reed syntyi newyorkilaiseen juutalaisperheeseen, kävi yliopistoa ja oli vuonna 1964 perustamassa taiderockbändiä Velvet Undergroundia, josta lähdettyään vuonna 1970 hän on jatkanut sooloartistina. Reedin tuotantoon kuuluu muun muassa rockin merkkiteoksia, outoja kokeiluja ja monenmoisia yhteistyöviritelmiä. Hän on kunnostautunut myös kuvataiteilijana. Erityiskiitoksia Reed on saanut lyriikoistaan. Hänen pyrkimyksenään on aina ollut tehdä älykästä rockia, johon suhtauduttaisi kirjallisuuteen verrattavana ”vakavana” taiteena. Lähinnä sanoitustensa aihevalintojen ansiosta Reediä on kutsuttu punkin kummisedäksi.

Lou Reedin äänitteet Ratamo-kirjastoissa





Franklin taas syntyi pienituloiseen suurperheeseen Memphisissä ja varttui Detroitissa. Hänen isänsä oli baptistisaarnaaja, joten Franklin oppi laulutaidon kirkkokuorossa. Hän alkoi levyttää jazzartistina jo 18-vuotiaana. Franklin julkaisi suurimmat soulhittinsä 60-luvun lopussa ja 70-luvun alussa. Ajanjaksoa pidetään hänen kultakautenaan, jonka vaikutus rytmimusiikkiin on ollut valtava. Myöhemmin hän on soulin lisäksi levyttänyt muun muassa R&B:tä ja gospelia. Franklinin suosio ja levytysten laatu ovat viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana vaihdelleet, mutta asemansa kiistämättömänä soulin kuningattarena on hän säilyttänyt.

Aretha Franklinin äänitteet Ratamo-kirjastoissa





Ratamo-kirjastojen musiikkiosastojen puolesta onnittelut molemmille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti