28.2.2011

Marko Tikka & Toivo Tamminen: Tanssiorkesteri Dallapé

Kuva: Dallape.fi
Dosentti Marko Tikan ja musiikkiasiantuntija Toivo Tammisen historiikki Dallapé-orkesterista alaotsikolla "Suomijatsin legenda 1925-2010" (SKS, 2011) ei ole ensimmäinen kirja yhtyeestä, mutta varmasti perusteellisin. Martti Jäppilän 1925 perustama tanssiorkesteri on olennainen osa suomalaisen kevyen musiikin historiaa ja juuri Dallapé soitti uusimmat kansainväliset virtaukset usein ensimmäisenä täkäläiselle yleisölle. Historiallinen ja maamme eturivin artistit solisteinaan esitellyt yhtye toimii taas nykyäänkin pienen tauon jälkeen, ja viimeisinkin kokoonpano on ehtinyt mukaan tähän kirjaan.
Katso tekijöiden haastattelu Kirjastokaistalla!
Saatavuus Ratamo-kirjastoissa

17.2.2011

Kuva: BTJ
Africa : 50 years of music - 1960-2010 (Discograph, 2010)
Muhkea 18 cd-levyn paketti esittelee afrikkalaisen etnopohjaisen popmusiikin kehityksen 60-luvulta alkaen, suurimpien nimien kuten Ali Farka Toure, Angelique Kidjo, Youssou N'Dour tai Cesaria Evora lisäksi maantieteellisesti jaotelluista kokonaisuuksista löytyy myös meilläpäin tuntemattomampia suuruuksia. Suosittelemme!
Saatavuus Ratamo-kirjastoissa:
http://bit.ly/hahxpo

10.2.2011

Rillumarein ruhtinas Esa Pakarinen

Rehevä kansantaiteilija, muusikko, näyttelijä Esa Pakarinen syntyi 100 vuotta sitten Rääkkylässä helmikuun yhdeksäntenä päivänä.

Hän esiintyi yli 20 elokuvassa ja on nykypäivänkin lapsille ja lapsenmielisille tuttu Pekka Puupää -elokuvien Pekka. 1950-luvun rillumarei -elokuvissa yhdessä Reino Helismaan ja Jorma Ikävalkon kanssa hän järkytti taidepiirejä kansanomaisella ronskilla huumorilla ja otteella. Aikanaan näitä elokuvia pidettiin kulttuuripiireissä törkynä ja ala-arvoisena roskana.

Muusikkona Pakarinen aloitti viihdyttämisen vuonna 1929 ja jatkoi kuolemaansa asti vuoteen 1989. Eläessään Pakariselta syntyi yli 200 levytettyä kappaletta, jotka nyt on koottu 10 CD-levyä käsittäväksi boksiksi hänen juhlavuotensa kunniaksi. Kokoelma tulee tarpeeseen, sillä Esa Pakarisen tuotantoa on viime vuosina ollut heikosti saatavilla.

Pakarinen, Esa: Meiltähän tämä käy! : kaikki levytykset 1951-1988

Esa Pakarisen tuotantoa Ratamo-kirjastoissa

Esa Pakarisen muusikkotiedot Pomuksessa

Esa Pakarinen 100 vuotta

Jussi Björlingin syntymästä 100 vuotta

Ruotsalaistenori Johan Jonatan ”Jussi” Björlingiä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista oopperalaulajista maailmassa, ja jos se tuntuu liioittelulta, niin hänet täytyy tunnustaa ainakin Pohjoismaiden ykköseksi.

Björling syntyi helmikuussa 1911 ja kuoli sydänkohtaukseen 49-vuotiaana vuonna 1960. Hänen kerrotaan aloittaneen esiintyvänä laulajana jo neljävuotiaana ja oli sitä viimepäiviinsä, joten lyhyeksi jääneestä elämästä huolimatta laulu-uralle ehti tulla mittaa. Laulutaitoihin Jussin ja hänen molemmat veljensä vihki oma laulunopettajana työskennellyt isä. Jussi-taiteilijanimen hän sai suomenruotsalaiselta isänäidiltään. Nuoruuden oopperalauluopinnot olivat niin menestyksekkäät, että Björling alkoi saada merkittäviä osia ja karttuvaa mainetta jo parikymppisenä. 40-luvun loppupuolella Björling oli huipulla ja hän hallitsi samaan aikaan sujuvasti 28 tenoriroolia. Kaikkiaan hän esiintyi elämänsä aikana 54 roolissa.

Björlingin uraa ja ihmissuhteita hankaloitti hänen omapäinen persoonallisuutensa, joka ajoi hänet riitoihin työtovereidensa ja läheistensä kanssa. Mutta varsinaiseksi kohtaloksi hänelle koitui juoppous. Koko aikuiselämää hallinnut alkoholismi paheni 50-luvulla, jolloin lopulta kuolemaan johtanut ryyppääminen alkoi enenevästi vaikuttaa työntekoon. Tosin Björling yritti turhankin tunnollisesti hoitaa esiintymisensä loppuun asti. Hän sai ensimmäisen sydänkohtauksensa La Bohemen -esityspäivänä Lontoon Covent Gardenissa, mutta nousi silti omasta halustaan lavalle hoitamaan osansa. Kuolema otti lopullisen voiton puolisen vuotta myöhemmin.

Björlingin laulua on kehuttu muun muassa sointuvaksi, puhtaaksi, tyylitajuiseksi, täsmälliseksi, hyvin ilmaisuvoimaiseksi ja suurenmoisen kauniiksi. Björlingin esittämiä oopperaohjelmistoja, operetteja, kansanlauluja ja kevyempiäkin melodioita on mahdollista kuulla suurella määrällä tallenteita, joiden äänitystekninen laatu on valitettavan vaihteleva. Suomessa hänen todennäköisesti kuuluisin levytyksensä on joululaulu O helga natt (1959).


Jussi Björlingin tulkintoja Ratamo-kirjastojen kokoelmissa

Kirjallisuutta Jussi Björlingistä

Jussi Björling Society-USA:n verkkosivut

8.2.2011

Hyvinkääläisen musiikin galleria


...on julkaistu! Tästä pääset galleriaan!


Elämänvoimaa musiikista-työpaja 12.2.

Hyvinkäällä järjestetään viimeinen Elämänvoimaa musiikista -työpaja lauantaina 12.2. klo 12-14.

Voit ilmoittautua ennakkoon tällä lomakkeella, tai tulla suoraan paikan päälle!

Elämänvoimaa musiikista -musiikki itsehoidollisena välineenä on musiikkiterapeutti Kirsi Tuomen vetämä työpaja, joka on tarkoitettu kaikille omasta henkisestä hyvinvoinnistaan huolehtiville.

Luennolla käydään läpi musiikin merkitystä ihmiselle elämänkaaren eri vaiheissa sekä pohditaan musiikin erilaisia terapeuttisia ja itsehoidollisia vaikutuksia. Teoreettisen pohdinnan lisäksi tehdään joitain käytännön harjoituksia. Musiikin harrastuneisuutta, laulu- tai soittotaitoa ei tarvita, harjoitukset tehdään kuuntelemalla.

Tervetuloa!

2.2.2011

Kiellettyä musiikkia


Listen to the banned (2010)

Freemuse – The World Forum on Music and Censorship on kansainvälinen organisaatio, jonka tavoitteina ovat musiikintekijöiden ilmaisuvapauden edistäminen. Järjestö tiedottaa ilmaisuvapauden loukkauksista, vastustaa sensuuria ja tukee vallanpitäjien hampaisiin joutuneita musiikintekijöitä.

Järjestö on hiljattain julkaissut albumin Listen to the banned, johon on koottu soittokieltolistoille joutuneiden ja muutenkin vainottujen tekijöiden kappaleita Iranista, Afganistanista, Kamerunista, Libanonista, Zimbabwesta, Norsunluurannikolta, Sudanista, Palestiinasta, Kiinasta, Turkista, Länsi-Saharasta ja Pakistanista. Levylle valittu musiikki on kielletty lähinnä yhteiskunnallisen kritiikin vuoksi, joten kappaleista ei kannata etsiä räävittömyyksiä ja joissain maailmankolkissa ”siveyttä loukkaavaksi" luokiteltavaa aineistoa (myös muun muassa Eminem ja Madonna kuuluvat Freemusen kaltoin kohdeltujen muusikkojen listoille).

Artistit ja heidän työnsä on esitelty levyn tekstiliitteessä, mutta valitettavasti kappaleiden sanat puuttuvat. Tosin esiintyjät edustavat sen verran montaa kielialuetta, että kaikkien kappaleiden sanoma ei painettunakaan normaalikielitaitoiselle aukeaisi. Englanninkieliset käännökset olisivat olleet paikallaan. Mutta, vaikka paljon meneekin ohi, tällaista maailmanmusiikkikokoelmaa kuunnellessa on kiva ajatella, kuinka kappaleet ovat ruostetta sortokoneistoissa, ja kuinka musiikki voi saada tyrannit ja poliittiset pahikset tutisemaan pelosta ja ärtymyksestä – ja levittämään ikeenalaisille uskoa paremmasta.

Saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Freemuse-organisaation verkkosivut

Sähkökitaran rakennusopas

Kuva: Korpi Kustannus
Sähkökitaran rakentaminen (Korpi Kustannus, 2011) 229 s., kuv.
Muistatte varmaan taannoiset sähkökitaroiden työpiirustukset? No, nyt tarjoamme kirjaa joka opastaa seikkaperäisesti miten niitä piirustuksia käytetään. Esimerkkikitarana rakennetaan Telecaster-tyyppinen keppi, joka onkin hyvä perusmalli ensimmäiseksi kitaraprojektiksi. Korkealaatuinen kuvitus ja yksityiskohtainen teksti takaavat että homma ei kaadu ainakaan ohjeiden puutteeseen. Erinomainen käsikirja kaikille sähkökitaratekniikasta kiinnostuneille!
Kirjan saatavuus Ratamo-kirjastoissa: http://bit.ly/hmqIOA
Kustantajan sivut: http://www.korpi-instruments.com/tuotteet_kirja.html

Hyvinkäälle Inferno


Hyvinkään musiikkilehtivalikoima täydentyi vuoden alusta raskaan rockin erikoislehti Infernolla. Katso myös mitä muuta luettavaa musiikkiosasto tarjoaa!