14.11.2011

Rockhistorian kiemuroita


Bruno MacDonald: Rock connections : rock’n’rollin täydellinen tiekartta (Readme.fi, 2011)

Painettujen ja verkkojulkaisujen välinen kilpailu on alkanut tuottaa tietokirjoja, joissa käytetään verkosta tuttuja tapoja esittää tietoa, kuten esimerkiksi hypertekstuaalisuutta. Eli tekstiin lisätään ristiviittauksia kuin linkkejä, joiden avulla lukija voi hyppiä kirjan kohdasta toiseen, jos kaipaa tarkempaa tietoa tekstissä mainitusta aiheesta. Lisäksi sisältöä ryhmitellään nettisivujen tapaan tiiviiksi, nopeasti silmäiltäviksi tekstipaketeiksi.

Rock connections on kuin verkkosivusto, jossa on punottu sivunumeroviittausten, aikajanojen ja toisiinsa liittyvien tietolaatikoiden avulla seitillinen tietoa kuvamaan länsimaisen rockin vaiheita, vaikuttajia, ilmiöitä, tuotteita, tapahtumia ja kaikkien niiden välisiä suhteita. Kokonaisuus on sen verran rönsyilevä, että kirjan käyttö vaatii jopa hitusen opettelua.

Vaikka alaotsikon lupaamaan täydellisyys on tietenkin suurta liioittelua, on Rock connections toimivasti uudenlaisia näkökulmia tarjoava ja asiallisesti kuvitettu esitys aiheestaan. Tekstitkin ovat päteviä ja niistä löytyy rockhistorian laajojen linjojen lisäksi jos jonkinlaisia kiinnostavia yksityiskohtia. Teos on oiva väline avartaa ja syventää tietojaan rockmaailman menosta 50-luvulta nykypäiviin.

Saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti